Glutenvrije recepten voor Sinterklaas

>>> lekkers voor iedereen, dus ook glutenvrij

Bij het Sinterklaasfeest hoort snoepgoed als pepernoten, speculaas, borstplaat en taai taai. Maar niet alle kinderen mogen dat eten omdat ze ziek worden als ze gluten eten. Daarom kunt u hier glutenvrije recepten vinden zodat iedereen straks genieten kan.. Want Sinterklaas komt voor alle kinderen. Ook voor kinderen die geen gluten mogen!

 

Bericht van Sint

-

Glutenvrije pepernoten

>>> Recept voor glutenvrije pepernoten

Ingrediėnten:
- 120 gram boekweitmeel
- 120 gram rijstemeel
- 100 gram basterdsuiker
- 12 gram glutenvrij bakpoeder
- ½ zakje vanillesuiker
- snufje zout
- 1 eierdooier
- 1 theelepel citroensap
- 100 gram boter
- 2 Eetlepels speculaaskruiden
- 15 ml. karnemelk
- 50 gram amandelen

Bereidingswijze:
Doe alle ingrediėnten in een kom. Snij de koude boter klein en kneed alle ingrediėnten met een koele hand of kneedhaak snel tot een samenhangende bal. Dek de bal met folie af en zet het in de koelkast voor een dag of 2 a 3. Hoe langer het kan staan hoe beter de smaak. Vorm van het deeg balletjes ter grootte van een knikker. Duw de balletjes op een ingevette bakplaat en bak ze in ongeveer 10-15 minuten tot ze bruin en knapperig zijn op 140 graden.

Glutenvrije Taai taai

>>> Recept voor glutenvrije taai taai

Ingrediėnten:
- 75 ml. water
- 6 eetlepels honing
- 6 eetlepels keukenstroop
- snufje zout
- 1 eetlepel gemalen anijszaad
- 250 g boekweitmeel
- 12 g bakpoeder (glutenvrij)
- 1 tl. gemberpoeder
- 1 tl. kaneel
- snufje zout

Bereidingswijze:
Breng het water aan de kook en voeg de anijspoeder, honing en keukenstroop toe. Draai het vuur laag en roer alles glad. Als het glad is haal je de pan van het vuur en meng je het meel met de andere droge ingrediėnten en voeg je al roerende het honingmengsel toe.
Kneed het deeg goed door en rol het uit tot je de juiste dikte hebt. Druk met vormpjes figuurtjes uit het deeg en leg ze op een bakplaat. Bestrijk met losgeklopt ei en bak de taai-taai in ± 25 minuten gaar op 180°C in de voorverwarmde oven. Je kan controleren of het gaar is door er met een vork in te prikken. Als er geen deeg aan de vork blijft plakken zijn de pepernoten goed gaar.

Glutenvrije speculaas

>>> Recept voor glutenvrije speculaas

Ingrediėnten:
- 120 gram boekweitmeel
- 120 gram rijstemeel
- 100 gram basterdsuiker
- 12 gram glutenvrij bakpoeder
- ½ zakje vanillesuiker
- snufje zout
- 1 eierdooier
- 1 theelepel citroensap
- 100 gram boter
- 2 Eetlepels speculaaskruiden
- 15 ml. karnemelk
- 50 gram amandelen

Bereidingswijze:
Doe alle ingrediėnten in een kom. Snij de koude boter klein en kneed alle ingrediėnten met een koele hand of kneedhaak snel tot een samenhangende bal. Dek de bal met folie af en zet het in de koelkast voor een dag of 2 a 3. Hoe langer het kan staan hoe beter de smaak. Rol het deeg uit tot een dikke lap en vorm er haal er met bakvormen figuren uit. (dit kan natuurlijk ook met de hand) Leg de vormen op de bakplaat en bestrijk ze met losgeklopt ei en strooi er amandelen overheen. Bak het tot het mooi gaar is in een voorverwarmde oven op 160-180 graden voor 20 minuten.

Glutenvrije borstplaat

>>>Recept voor glutenvrije borstplaat

Ingrediėnten:
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 125 gram donkerbruine bastersuiker
- 175 gram roomboter
- 2 eetlepels speculaaskruiden
- Snufje zout
- 50 gram witte amandelen

Bereidingswijze:
Voeg het bakmeel, de suiker, het zout en de speculaaskruiden samen in een kom en meng dit goed door elkaar. Voeg de boter toe en kneed alles tot een soepele klomp deeg. Doe de deegklomp in de folie en laat de het 2 tot 3 dagen in de koelkast liggen. Hoe langer de bal in de koelkast ligt hoe lekkerder de speculaas zal worden. Verwarm de oven voor op 175 ŗC. Rol op de bakplaat de klomp uit tot je het overal ongeveer 1 cm dik is. Duw daarna de amandelen in het deeg. Doe de bakplaat in de oven en bak de speculaas ongeveer 25-30 minuten totdat het bruin en gaar is.
Je kunt eventueel de speculaas in brokken breken als het afgekoeld is. Een andere tip is om op de bakplaat vormen te maken zodat de speculaas in vormen gebakken wordt.

Recept Borstplaat

>>> Wie kent het nog, heerlijke borstplaat?

Ingrediėnten:
- 500 gr suiker
- 2 eetlepels cacaopoeder (mag ook koffie of vanille zijn)
- 1,5 dl melk
- Vormpjes


Bereidingswijze:
Doe de suiker in een pan en roer er het cacaopoeder door. Giet er zoveel melk op dat de bovenkant van de suiker net vochtig is (ongeveer 1,5 dl). Breng het op laag vuur langzaam aan de kook en laat het ongeveer 10 minuten, regelmatig roerend, bruisend koken. Om te kijken of het klaar is haal je een lepel door de pan. Als de druppels een draad trekken als ze van de lepel vallen is het klaar.
Neem de pan van het vuur en blijf roeren tot het mengsel is afgekoeld en dof is geworden. Doe dan het mengsel direct in de vormpjes, druk het iedere keer goed aan zodat je mooie gevulde en vooral gladde vormpjes krijgt. Dit moet je wel een beetje snel doen, want anders gaat het al weer stollen.
Na ongeveer 15 minuten moet je de vormpjes omdraaien. Dit doe je door ze eerst een beetje los te maken van het bakpapier. Het beste kan je dit doen door een beetje heen en weer te gaan met de bakplaat. Draai de vormpjes om en laat deze kant ook weer goed drogen. Na weer ongeveer 15 minuten kan je de vormpjes eraf halen. Let goed op dat ze wel droog zijn anders gaan ze stuk.