Het paard van Sinterklaas

>>> Amerigo, paard van de Sint

Paard van Sinterklaas

Het paard van de Sint is de schimmel Amerigo, waarmee hij over de daken rijdt om cadeaus af te leveren bij de kinderen. De schimmel gaat mee vanuit Spanje op de stoomboot richting Nederland, waar hij vervolgens ook te zien is bij de intocht. Daar rijdt de Sint op Amerigo de stad door. In Nederland heet de schimmel Amerigo, maar dit is niet zo in België. Hier heeft het paard de naam ‘slecht-weer-vandaag’, welke ontstaan is door een miscommunicatie tussen de Sint en zijn Piet. Ondanks de verschillende naam, is het paard in beide landen wel schimmel van kleur.

 

-

Amerigo

Amerigo

Er zijn een aantal verschillende paarden die dienst gedaan hebben als het paard van Sinterklaas. Volgens de traditie zijn dit allemaal schimmel, oftewel witte paarden. Deze paarden zijn eigendom van de politie en zijn dus politiepaarden. Deze paarden worden goed getraind, zodat ze niet schikken van onverwachte acties en ze zijn gewend om zich te bevinden in een luide omgeving. Dit is natuurlijk nodig, want tijdens de intocht van Sinterklaas rijdt de Sint op zijn schimmel en wordt hij begeleidt door een fanfare. Het paard moet hier natuurlijk dan niet van schikken.

Liedjes over het paard

Omdat het paard een belangrijk en kenmerken onderdeel is van Sinterklaas zijn er ook een aantal liedjes over hem geschreven, waarvan de bekendste is ‘zachtjes gaan de paardenvoetjes’. Dit liedje gaat over de Sint die samen met Amerigo op pad is. Het is een lied dat veel kinderen kennen en tijdens het zetten van hun schoentje zingen. Daarnaast laten ze vaak ook een kleinigheidje liggen voor de trouwe schimmel, zoals een appeltje of een wortel. Er bestaan natuurlijk nog meer liedjes die gaan over het paard van Sinterklaas, maar ‘zachtjes gaan de paardenvoetjes’ is waarschijnlijk de meest bekende.