Pakjesboot 12

>>> Pakjesboot 12, de stoomboot van de Sint

Pakjesboot

Iedereen kent hem wel: de stoomboot van Sinterklaas. Deze boot vervoert de Sint samen met al zijn Pieten, de cadeaus en natuurlijk zijn trouwe paard, Amerigo, naar Nederland. De Sint en zijn Pieten komen in ons land aan met hun grote stoomboot, waarmee ze alle cadeautjes vervoeren: pakjesboot 12. Dit is de bekende stoomboot van Sinterklaas, die ook wordt afgebeeld in alle tekeningen en kleurplaten. Elk jaar komt de Sint met deze boot ons land binnen. Het is een kenmerkend schip en tijdens de intocht wordt het versierd met vlaggen en pakketjes.

 

-

Het originele schip

Pakjesboot 12

De stoomboot die gebruikt wordt tijdens de intocht van Sinterklaas is de Hydrograaf. Dit is een oud stoomschip dat aan het begin van de vorige eeuw in gebruik genomen werd. Nadat het jaren als stoomschip dienst gedaan heeft, is het uiteindelijk in gebruik genomen als de stoomboot van Sinterklaas, pakjesboot 12. Omdat het schip al oud is, werkt de originele stoommachine niet meer en de rook die je ziet, wordt daarom ook nagebootst met rookpotten of een andere stoommachine. Deze boot wordt dus jaarlijks gebruikt tijdens de nationale intocht, alleen als de boot door omstandigheden niet gebruikt kan worden, wordt er een vervangende boot ingezet, zoals bijvoorbeeld pakjesboot 13.

Meer pakjesboten

De Sint heeft meerdere pakjesboten die hij kan gebruiken tijdens de intocht, zoals pakjesboot 13, een ander bekend stoomschip van de Sint. Deze boot dient als reserveboot, wanneer zijn originele boot bijvoorbeeld te groot is om de betreffende stad mee in te varen. In zo’n geval wordt er gebruikt gemaakt van een andere boot, waarvan pakjesboot 13 er één is. Naast dit schip zijn er nog een aantal andere stoomschepen bekend waarmee de Sint zijn intocht kan doen, als het originele schip niet kan aanmeren.