Intocht van Sinterklaas

>>> Op de 3e zaterdag in november is het feest

Intocht van Sinterklaas

Elk jaar komt de Sint op de stoomboot aan in ons land samen met zijn Pieten en alle cadeautjes voor de kinderen. Het is altijd een feestelijke dag vol muziek en liedjes en een heleboel snoepgoed. Deze landelijke intocht vindt elk jaar plaats in een andere stad en wordt in zijn geheel uitgezonden op de televisie, zodat iedereen mee kan kijken. De Sint meert aan in de stad van aankomst en gaat vervolgens op zijn paard en samen met zijn Pieten door de stad onder begeleiding van een fanfare, waar onder meer een ontmoeting met de burgemeester plaatsvindt.

 

-

Intocht op televisie

Intocht op tv

Elk jaar wordt de volledige intocht gefilmd en live uitgezonden op televisie, zodat elk kind mee kan kijken naar de intocht van de Sint. Meestal doet het Sinterklaasjournaal, een fictief journaal voor kinderen dat in het teken van Sinterklaas staat, verslag van deze dag en dit is dus live te volgen. Je kan de landelijke intocht dus gewoon volgen op de televisie. Na de landelijke intocht vinden er ook nog kleinere intochten plaats op regionaal niveau, welke niet uitgezonden worden op de televisie, maar gewoon bezocht kunnen worden door de lokale inwoners.

Begin van de Sinterklaasperiode

De jaarlijkse intocht van Sinterklaas is het begin van de Sinterklaasperiode dat jaar en dat betekent ook dat dit het moment is dat de kinderen hun schoentje weer mogen zetten. Dit kondigt Sinterklaas tijdens de intocht ook altijd aan. Voor het slapengaan zetten de kinderen hun schoentje en zingen ze liedjes voor de Sint in de hoop dat ze wat moois zullen krijgen in het schoentje. Soms worden de schoenen ook gevuld met mooie tekeningen voor de Sint of met wat lekkers voor het paard. Vaak kunnen de schoentjes ook gezet worden bij een winkel in de buurt of op school.