Zwarte Piet

>>>Zonder zijn hulpen begint de Sint niets

De Pieten zijn de trouwe knechten van de Sint die hem helpen met al zijn taken: het inpakken van alle cadeautjes, het verzorgen van het paard, pepernoten strooien en natuurlijk het uitdelen van de cadeautjes. Zwarte Piet is onmisbaar bij het Sinterklaasfeest. De Pieten zijn vooral bekend, omdat ze zeer lenig zijn en dus via de schoonsteen naar beneden kunnen om de schoentjes van de kinderen te vullen met snoepgoed en mooie geschenken. Daarom worden ze ook wel zwarte Pieten genoemd, omdat ze zo zwart als roet zijn. De Sint wordt vergezeld door een heleboel Pieten die allemaal hun eigen taken en namen hebben, die hun gedrag karakteriseren.

 

-

Hoofdpiet

Hoofdpiet

Een van de belangrijkste knechten van Sinterklaas is de hoofdpiet. Zoals de naam al zegt is hij het hoofd van alle Pieten. De hoofdpiet regelt alle zaken die te maken hebben met de taken van de Pieten. Het is de rechterhand van de Sint en zorgt er voor dat alles goed verloopt, zodat ze op tijd in Nederland aankomen en alle kinderen hun cadeautjes krijgen. Ook komt het personage veel voor in alle televisieprogramma’s en films rondom Sinterklaas en verschijnt hij regelmatig bij het Sinterklaasjournaal om verslag te doen over de gang van zaken.

Uiterlijk van Zwarte Piet

De trouwe knechten van de Sint zijn aanwezig bij elk Sinterklaasfeest en ze zijn goed te herkennen. De Pieten hebben een kenmerkend uiterlijk. Ze zijn doorgaans zwart van kleur of hebben roetvegen op hun wangen, maar ze kunnen ook voorkomen met een andere kleur. Verder dragen ze vrolijk gekleurde pakken in alle kleuren van de regenboog. Elke Piet draagt een ander kleur pak en daarnaast hebben ze een hoed met een veer. De meeste Pieten dragen ook een juten zak met pepernoten en schuimpjes die ze kunnen uitdelen aan de kinderen.