Recepten voor Sinterklaas

>>> alles over het maken van lekkers voor het heerlijke avondje

Kook pieten in de keuken

Bij het Sinterklaasfeest hoort snoepgoed. Pepernoten, speculaas, marsepein, borstplaat en taai taai. Hoewel Sinterklaas elke jaar weer genoeg snoepgoed mee neemt uit Spanje is het natuurlijk ook leuk om zelf lekkers te maken. Zo maak je pakejsavond nog leuker. Op deze pagina vindt je allemaal recepten die je daarbij kunnen helpen. Veel plezier en natuurlijk succes in de keuken.

 

-

Zelf lekkers voor Sinterklaas maken

Als het weer eind november is betekend dat de Sint weer naar ons landje komt. Hij wordt feestelijk onthaald tijdens de intocht en toegezongen door alle kinderen en volwassenen. De Pieten strooien met het lekkerste strooigoed en de Sint rijdt op zijn trouwe schimmel door het land om alle kinderen te begroeten. Natuurlijk gaat dit feest niet alleen om de cadeautjes, maar ook om alle lekkernijen die ermee gepaard gaan. Het begint natuurlijk allemaal tijdens de intocht, wanneer de Pieten strooien met pepernoten en schuimpjes om alle kinderen blij te maken.

Klassieke snoepgoed

Pepernoten zijn misschien wel het bekendste en daarnaast ook het geliefdste snoepgoed van het Sinterklaasfeest. De Pieten gebruiken dit om overal te strooien, wanneer de Sint op bezoek komt en vaak wordt dit gestrooid in combinatie met ander lekker snoepgoed zoals schuimpjes. Daarnaast wordt er nog veel meer lekkernijen genuttigd tijdens dit feest, zoals de welbekende chocoladeletters, marsepein, taaitaai en speculaas. Dit is het echte klassieke snoepgoed dat wordt uitgedeeld aan iedereen tijdens Sinterklaas en daarom zullen de meesten het ook wel kennen. Kinderen ontvangen vaak een lekkernij in hun schoentjes, wanneer ze deze de avond ervoor gezet hebben.

Zelf aan de slag

Het is leuk om zelf wat lekkers uit te delen op school of tijdens pakjesavond. Je kan het snoepgoed natuurlijk kant en klaar aanschaffen in de winkel, maar het is misschien leuker om het zelf te maken met behulp van de lekkerste Sinterklaasrecepten. Wil je graag zelf het echte snoepgoed van Sinterklaas maken, dan kan je gebruik maken van een van de vele voorbeeldrecepten. Hierin wordt uitgelegd welke ingrediënten je nodig zult hebben en wordt er stapsgewijs verteld wat je moet doen. Het is ontzetten gemakkelijk en leuk om te maken en je kan er daarnaast je eigen draai aan geven.

Recept pepernoten

>>> Maak zelf de lekkerste pepernoten thuis

Pepernoten

Ingrediėnten:
- 200 gram bloem
- 150 gram stroop
- snufje zout
- ½ theelepel bakpoeder
- 2½ theelepels kaneelpoeder
- 1 theelepel nootmuskaatpoeder
- ½  theelepel korianderzaadpoeder
- 1 theelepel kruidnagelpoeder


Bereidingswijze:
De oven moet je voorverwarmen op 160 ŗC. Doe de bloem samen met het bakpoeder in een kom.  Voeg al roerend de stroop en de specerijen toe.  Roer alles goed door elkaar totdat alles gelijkmatig verspreid is het deeg stevig is. Maak van het deeg allemaal kleine bolletjes door een stukje deeg tussen je handen in rond te wrijven. Smeer een bakblik in met boter. Duw de bolletjes deeg plat op het bakblik. Als alle bolletjes op zijn doe je het bakblik ongeveer 15 minuten in de oven tot de pepernoten lichtbruin en gaar zijn. Je kan controleren of het gaar is door er met een vork in te prikken. Als er geen deeg aan de vork blijft plakken zijn de pepernoten goed gaar.

Recept Taai taai

>>> Echt iets van vroeger, lekkere taai taai

Taai taai

Ingrediėnten:
- 250 gram bloem
- ½ theelepel bakpoeder
- 100 gram honing
- 1 eetlepel schenkstroop
- 1½ theelepel kruidnagelpoeder
- Snufje zout
- 3 theelepels kaneelpoeder
- 1½ theelepel anijs
- 1 theelepel nootmuskaat
- Eventueel deegvormen

Bereidingswijze:
Zet de oven alvast aan op 160 ŗC graden. Verwarm de honing en roer de stroop erdoor.
Meng de kruiden met de bakpoeder en de 250 gram bloem. Voeg de afgekoelde honing met stroop er doorheen en kneed het alles tot een stevig compact stuk deeg.
Het leukste is om van het deeg allerlei vormpjes te maken. Je kan uit het deeg vormen drukken maar ook gewoon met je handen vormen maken. Je kunt denken aan poppetjes, auto's, stoomboot, zwarte Piet, Sinterklaas, enz. Leg de vormen op een ingevette bakplaat uit. Leg de bakplaat in de oven en bak de taai taai op 160 graden voor 15 tot 20 minuten totdat het gaar is. Je kan controleren of het gaar is door er met een vork in te prikken. Als er geen deeg aan de vork blijft plakken zijn de pepernoten goed gaar.

Recept Marsepein

>>> Wie zoet is krijgt lekkers, mmmh marsepein!

Marsepein

Ingrediėnten:
- 300 gram poedersuiker
- 100 gram boter
- 4 eetlepels bloem
- 4 druppels amandelextract
- Tip: Je kunt verschillende kleuren marsepein maken door bakkleurstoffen te gebruiken.

Bereidingswijze:
Kneed alle ingrediėnten goed door elkaar totdat het één grote bal wordt. Verdeel de bal in kleinere ballen en voeg per bal een bakkleurstof toe. Zo kun je met verschillende kleuren vormen maken. je kunt denken aan een marespeinen sinterklaas, een cadeautje of aan een gouden staf van sinterklaas.

Recept Speculaas

>>> Net als uit de winkel, maar dan nog lekkerder!

Speculaas

Ingrediėnten:
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 125 gram donkerbruine bastersuiker
- 175 gram roomboter
- 2 eetlepels speculaaskruiden
- Snufje zout
- 50 gram witte amandelen

Bereidingswijze:
Voeg het bakmeel, de suiker, het zout en de speculaaskruiden samen in een kom en meng dit goed door elkaar. Voeg de boter toe en kneed alles tot een soepele klomp deeg. Doe de deegklomp in de folie en laat de het 2 tot 3 dagen in de koelkast liggen. Hoe langer de bal in de koelkast ligt hoe lekkerder de speculaas zal worden. Verwarm de oven voor op 175 ŗC. Rol op de bakplaat de klomp uit tot je het overal ongeveer 1 cm dik is. Duw daarna de amandelen in het deeg. Doe de bakplaat in de oven en bak de speculaas ongeveer 25-30 minuten totdat het bruin en gaar is.
Je kunt eventueel de speculaas in brokken breken als het afgekoeld is. Een andere tip is om op de bakplaat vormen te maken zodat de speculaas in vormen gebakken wordt.

Recept Borstplaat

>>> Wie kent het nog, heerlijke borstplaat?

Borstplaat

Ingrediėnten:
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 125 gram donkerbruine bastersuiker
- 175 gram roomboter
- 2 eetlepels speculaaskruiden
- Snufje zout
- 50 gram witte amandelen

Bereidingswijze:
Voeg het bakmeel, de suiker, het zout en de speculaaskruiden samen in een kom en meng dit goed door elkaar. Voeg de boter toe en kneed alles tot een soepele klomp deeg. Doe de deegklomp in de folie en laat de het 2 tot 3 dagen in de koelkast liggen. Hoe langer de bal in de koelkast ligt hoe lekkerder de speculaas zal worden. Verwarm de oven voor op 175 ŗC. Rol op de bakplaat de klomp uit tot je het overal ongeveer 1 cm dik is. Duw daarna de amandelen in het deeg. Doe de bakplaat in de oven en bak de speculaas ongeveer 25-30 minuten totdat het bruin en gaar is.
Je kunt eventueel de speculaas in brokken breken als het afgekoeld is. Een andere tip is om op de bakplaat vormen te maken zodat de speculaas in vormen gebakken wordt.

 

Voor de mensen die last hebben van een glutenallergie, en dus niet alles mogen eten is er een speciale pagina met heerlijke glutenvrije Sinterklaasrecepten