Recepten voor Sinterklaas

>>> alles over het maken van lekkers voor het heerlijke avondje

Bij het Sinterklaasfeest hoort snoepgoed. Pepernoten, speculaas, marsepein, borstplaat en taai taai. Hoewel Sinterklaas elke jaar weer genoeg snoepgoed mee neemt uit Spanje is het natuurlijk ook leuk om zelf lekkers te maken. Zo maak je pakejsavond nog leuker. Op deze pagina vindt je allemaal recepten die je daarbij kunnen helpen. Veel plezier en natuurlijk succes in de keuken.

 

 

-

Recept pepernoten

>>> Maak zelf de lekkerste pepernoten thuis

Ingrediėnten:
- 200 gram bloem
- 150 gram stroop
- snufje zout
- ½ theelepel bakpoeder
- 2½ theelepels kaneelpoeder
- 1 theelepel nootmuskaatpoeder
- ½  theelepel korianderzaadpoeder
- 1 theelepel kruidnagelpoeder


Bereidingswijze:
De oven moet je voorverwarmen op 160 ŗC. Doe de bloem samen met het bakpoeder in een kom.  Voeg al roerend de stroop en de specerijen toe.  Roer alles goed door elkaar totdat alles gelijkmatig verspreid is het deeg stevig is. Maak van het deeg allemaal kleine bolletjes door een stukje deeg tussen je handen in rond te wrijven. Smeer een bakblik in met boter. Duw de bolletjes deeg plat op het bakblik. Als alle bolletjes op zijn doe je het bakblik ongeveer 15 minuten in de oven tot de pepernoten lichtbruin en gaar zijn. Je kan controleren of het gaar is door er met een vork in te prikken. Als er geen deeg aan de vork blijft plakken zijn de pepernoten goed gaar.

Recept Taai taai

>>> Echt iets van vroeger, lekkere taai taai

Ingrediėnten:
- 250 gram bloem
- ½ theelepel bakpoeder
- 100 gram honing
- 1 eetlepel schenkstroop
- 1½ theelepel kruidnagelpoeder
- Snufje zout
- 3 theelepels kaneelpoeder
- 1½ theelepel anijs
- 1 theelepel nootmuskaat
- Eventueel deegvormen

Bereidingswijze:
Zet de oven alvast aan op 160 ŗC graden. Verwarm de honing en roer de stroop erdoor.
Meng de kruiden met de bakpoeder en de 250 gram bloem. Voeg de afgekoelde honing met stroop er doorheen en kneed het alles tot een stevig compact stuk deeg.
Het leukste is om van het deeg allerlei vormpjes te maken. Je kan uit het deeg vormen drukken maar ook gewoon met je handen vormen maken. Je kunt denken aan poppetjes, auto's, stoomboot, zwarte Piet, Sinterklaas, enz. Leg de vormen op een ingevette bakplaat uit. Leg de bakplaat in de oven en bak de taai taai op 160 graden voor 15 tot 20 minuten totdat het gaar is. Je kan controleren of het gaar is door er met een vork in te prikken. Als er geen deeg aan de vork blijft plakken zijn de pepernoten goed gaar.

Recept Marsepein

>>> Wie zoet is krijgt lekkers, mmmh marsepein!

Ingrediėnten:
- 300 gram poedersuiker
- 100 gram boter
- 4 eetlepels bloem
- 4 druppels amandelextract
- Tip: Je kunt verschillende kleuren marsepein maken door bakkleurstoffen te gebruiken.

Bereidingswijze:
Kneed alle ingrediėnten goed door elkaar totdat het één grote bal wordt. Verdeel de bal in kleinere ballen en voeg per bal een bakkleurstof toe. Zo kun je met verschillende kleuren vormen maken. je kunt denken aan een marespeinen sinterklaas, een cadeautje of aan een gouden staf van sinterklaas.

Recept Speculaas

>>> Net als uit de winkel, maar dan nog lekkerder!

Ingrediėnten:
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 125 gram donkerbruine bastersuiker
- 175 gram roomboter
- 2 eetlepels speculaaskruiden
- Snufje zout
- 50 gram witte amandelen

Bereidingswijze:
Voeg het bakmeel, de suiker, het zout en de speculaaskruiden samen in een kom en meng dit goed door elkaar. Voeg de boter toe en kneed alles tot een soepele klomp deeg. Doe de deegklomp in de folie en laat de het 2 tot 3 dagen in de koelkast liggen. Hoe langer de bal in de koelkast ligt hoe lekkerder de speculaas zal worden. Verwarm de oven voor op 175 ŗC. Rol op de bakplaat de klomp uit tot je het overal ongeveer 1 cm dik is. Duw daarna de amandelen in het deeg. Doe de bakplaat in de oven en bak de speculaas ongeveer 25-30 minuten totdat het bruin en gaar is.
Je kunt eventueel de speculaas in brokken breken als het afgekoeld is. Een andere tip is om op de bakplaat vormen te maken zodat de speculaas in vormen gebakken wordt.

Recept Borstplaat

>>> Wie kent het nog, heerlijke borstplaat?

Ingrediėnten:
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 125 gram donkerbruine bastersuiker
- 175 gram roomboter
- 2 eetlepels speculaaskruiden
- Snufje zout
- 50 gram witte amandelen

Bereidingswijze:
Voeg het bakmeel, de suiker, het zout en de speculaaskruiden samen in een kom en meng dit goed door elkaar. Voeg de boter toe en kneed alles tot een soepele klomp deeg. Doe de deegklomp in de folie en laat de het 2 tot 3 dagen in de koelkast liggen. Hoe langer de bal in de koelkast ligt hoe lekkerder de speculaas zal worden. Verwarm de oven voor op 175 ŗC. Rol op de bakplaat de klomp uit tot je het overal ongeveer 1 cm dik is. Duw daarna de amandelen in het deeg. Doe de bakplaat in de oven en bak de speculaas ongeveer 25-30 minuten totdat het bruin en gaar is.
Je kunt eventueel de speculaas in brokken breken als het afgekoeld is. Een andere tip is om op de bakplaat vormen te maken zodat de speculaas in vormen gebakken wordt.

 

Voor de mensen die last hebben van een glutenallergie, en dus niet alles mogen eten is er een speciale pagina met heerlijke glutenvrije Sinterklaasrecepten