Pakjesavond

>>> alles over 5 december

Pakjesavond

Wist je dat het Sinterklaasfeest de belangrijkste traditie is in Nederland? Naast Koningsdag en de Hollandse Nieuwe zijn vuurwerk en oliebollen met oud en nieuw tradities waar Nederland veel van houdt. Maar uit een onderzoek gehouden in 2010 door het Nederlands Centrum voor Volkskunde bleek dat Sinterklaas vieren de meest belangrijke traditie is voor Nederlanders.

 

-

Het heerlijk avondje

 

Het is de avond waar iedereen het meeste naar uitkijkt: pakjesavond. Op deze avond gaan de Sint en zijn Pieten langs alle huizen om cadeautjes uit te delen, voordat ze weer vertrekken naar Spanje. Het is een feestelijke avond vol plezier en gezelligheid en natuurlijk een heleboel snoepgoed. Iedereen viert deze avond op zijn eigen manier. De meeste mensen vieren op het pakjesavond zelf, maar soms wordt de datum verplaatst zodat dit beter uitkomt. Er zijn veel verschillende manieren waarop je pakjesavond kan vieren. Denk bijvoorbeeld aan de traditionele manier waarbij een zak met cadeaus bij de deur gevonden wordt, of ga lootjes trekken met de hele familie.

De voorbereiding op pakjesavond

 

Niet iedereen viert pakjesavond hetzelfde. Gezinnen met kleinere kinderen kiezen er vaak voor om de zak met cadeautjes buiten de deur te leggen en iemand te laten aanbellen, maar veel andere families vieren deze avond door lootjes te trekken. Hierbij neemt iedereen een lootje waarop een naam staat en voor deze persoon moeten er dan cadeaus gekocht worden. Vaak in combinatie met een mooie surprise en een leuk gedicht. Op school worden er meestal ook lootjes getrokken, voornamelijk in de klassen met kinderen die al wat ouder zijn. Op wat voor manier je Sinterklaas ook viert, meestal is pakjesavond een groot succes.

Daar wordt op de deur geklopt

 

Gezinnen met kleine kinderen vieren pakjesavond meestal op de traditionele manier. De ouders hebben van tevoren de zak gevuld met mooie cadeautjes en wanneer het pakjesavond is wordt deze voor de deur geplaatst. Dan is het natuurlijk de zaak dat iemand aanbelt. Zodra de kinderen de deurbel horen, rennen ze meestal vol enthousiasme hier naartoe waar ze de zak met cadeautjes vinden. Voor veel kleine kinderen is pakjesavond een avond waar ze een lange tijd naar uit kijken en daarom misschien wel het leukste onderdeel van het hele Sinterklaasfeest.