Historie van Sinterklaas begint als bisschop van Myra

>>> alles over de geschiedenis van het Sinterklaasfeest

Sinterklaas komt elk jaar uit Spanje. Heel het jaar bereid hij samen met de Pieten het Sinterklaasfeest voor en komt dan aan het einde van het jaar met de stoomboot naar Nederland. Maar Sinterklaas heeft niet altijd in Spanje gewoond…

Sterker nog… Sinterklaas heeft niet altijd Sinterklaas geheten… Hij heette eerst gewoon Nicolaas! We weten dat Sinterklaas (toen dus nog Nicolaas) in ieder geval bisschop in Myra is geweest dat nu in Turkije ligt. Hij was er erg geliefd en deed hele goede dingen. Zo gaf hij geld en eten aan arme mensen en kinderen. Mensen die goede dingen doen worden ook wel heiligen genoemd. Een heilige wordt in het engels Saint genoemd. In het Nederlands is dat gewoon Sint. Dus Nicolaas werd heilige Nicolaas: Sint Nicolaas. Daarom zingen we nu nog steeds over die “ Sinterklaas goed heiligman”. Vroeger werd er nog niet getypt en maar weinig opgeschreven. Mensen vertelde alles aan elkaar door. Zo kon het gebeuren dat de naam Sint Nicolaas in alle verhalen een beetje verbasterde en Sinterklaas werd. Beide namen, Sinterklaas en Sint Nicolaas worden nog steeds door elkaar gebruikt. Maar dat maakt niet uit. Sinterklaas is het zo gewend dat hij naar allebei luistert.

 

Bericht van Sint

-

Beschermheilige van kinderen en zeelieden

>>> En Pieten zo zwart als roet, de helpers van de Sint

Sinterklaas was dus een heilige. Je had vroeger ook beschermheiligen. Een beschermheilige zorgde dat je niet in de problemen kwam. Sinterklaas was beschermheilige van kinderen, schoorsteenvegers en van zeelui. Zo zien we al belangrijke elementen uit het sinterklaasfeest naar voren komen: Een goed heiligman die geld en eten geeft aan arme mensen en kinderen. Bovendien is hij beschermheilige van zeelui… Over die schoorsteenvegers is nog wel een leuk verhaal te vertellen. Veel mensen vragen zich af wie die Zwarte Pieten nu waren? Daar zijn de meningen over verdeeld. De een zegt dat het Moren zijn. Moren waren de vroegere bewoners van Turkije en ze hebben een tijdje in Spanje geleefd. De ander zegt dat de Zwarte Pieten schoorsteenvegers zijn. Door al het roet in de schoorsteen zijn ze zo zwart geworden. En dat zou natuurlijk ook verklaren waarom Zwarte Pieten zo goed op het dak kunnen klimmen en door schoorstenen kunnen kruipen. In ieder geval zijn de Zwarte Pieten elk sinterklaasfeest weer van de partij om de sint te helpen met de gedichten. Cadeautjes, pepernoten en alle andere dingen. De meeste pieten hebben een eigen taak. Zo is er een Wegwijspiet, een Hoofdpiet, een Inpakpiet, een Uitkijkpiet, een Stuurpiet, een Gedichtenpiet en ga zo maar door.

Verhuisde Sinterklaas van Turkije naar Spanje?

>>> Zie ginds komt de Stoomboot met allerlei lekkers aan boord

Maar weer terug naar Sinterklaas. Sinterklaas was dus een heilige die bisschop was in Myra. Maar waarom komt hij nu dan uit Spanje? Sinterklaas is daar nooit echt duidelijk over geweest. Sommige zeggen dat hij naar Spanje is verhuisd omdat Myra door de moren werd veroverd. De moren waren islamitisch en Sinterklaas was een christelijke bisschop. In Spanje zou hij dan veilig zijn. Anderen zeggen dat hij naar Spanje is verhuisd omdat hij dan dichter bij Nederland is en niet zo ver meer hoeft met de stoomboot. De Sint wordt tenslotte ook een dagje ouder. Maar waarom komt de Sint dan met de stoomboot naar Nederland? Volgens Wegwijspiet omdat roeien te ver is… Maar dat ligt toch anders. Vroeger, Sint komt namelijk al heel lang naar Nederland, had je geen vliegtuigen of auto’s. Alles ging met paarden en karren en schepen. Van Spanje naar Nederland was een hele reis met paard en wagen. Helemaal als je bedenkt dat alle cadeautjes ook nog mee moeten. De boot was het handigste. Dan kon de Sint af en toe een dutje doen terwijl de boot gewoon door ging. Toen de stoomboot werd uitgevonden kwam de Sint met de stoomboot. Dat ging weer wat sneller. Waarom de Sint nu niet met de trein of het vliegtuig gaat? Weet je nog dat de Sint beschermheilige is van de zeelui? Het is een beetje raar als je beschermheilige bent van de zeelui en dan gaat vliegen! Nee, Sinterklaas wil graag met de zeelui mee op de boot naar Nederland. We weten dat Sinterklaas al heel lang naar Nederland komt. In 1850 verscheen het boekje “Sint Nicolaas en zijn knecht” van Jan Schenkman waar ook het liedje: “Zie ginds komt de stoomboot” in staat. Als Sinterklaas dan in Nederland kwam mochten kinderen een schoen zetten. Als je lief was geweest kreeg je wat lekkers: Speculaas, marsepein of pepernoten. Als je niet lief was geweest dan kreeg je een zakje zout of een roe. Waarom je een zakje zout kreeg…? Heb je wel eens een hapje zout genomen? Moet je maar eens doen. Dat is vies! Nee, marsepein en pepernoten zijn veel lekkerder! Een roe is een bundeltje takken waar kinderen vroeger wel eens een tik op de billen mee kregen als ze stout waren geweest. Nu snap je ook waarom we zingen: “Wie zoet is krijgt lekkers wie stout is de roe.”

Het dak op met Sinterklaas, de Pieten en Amerigo

>>>Hulp Sinterklazen bieden helpende hand om alle cadeautjes op tijd rond te brengen

Iedereen vraagt zich af hoe Sinterklaas toch elk jaar weer al die kinderen op tijd de cadeautjes kan bezorgen. Sinterklaas gaat ’s nachts met alle pieten over de daken van de huizen om de cadeautjes te bezorgen. Omdat het vaak ver is heeft Sinterklaas een paard wat over de daken kan lopen: Amerigo. Sinterklaas en de Pieten bezorgen dan overal de cadeautjes. Omdat er nogal veel kinderen in Nederland zijn is het elk jaar weer een hele klus voor de Sint en zijn Pieten. Daarom zijn ze ook blij als je bij je schoen een glaasje water zet of een wortel voor Amerigo neerlegt. Dan kunnen ze er weer even tegenaan! Soms maakt Sinterklaas ook gebruik van Hulp Sinterklazen. Dat zijn mensen die Sinterklaas helpen met cadeautjes kopen en vaak trekken ze lootjes en maken ze gedichtjes voor elkaar. Zo hoeft Sinterklaas niet bij iedereen langs te komen en heeft hij het een beetje minder druk.

Veel interessante artikelen over de geschiedenis van Sinterklaas zijn te lezen op Historiek.net