Zelf een gedicht voor Sinterklaas schrijven?

>>> alles over 5 december, ook het schrijven van een leuk gedicht

Rijmen en dichten

Met Sinterklaas geven we cadeautjes en maken we surprises. Om het extra persoonlijk te maken hoort er natuurlijk ook een Sinterklaasgedichtje bij. Een gedicht schrijven is niet voor iedereen even makkelijk, sterker nog, de meeste mensen vinden het zelfs moeilijk. De dichtpiet heeft darom een pagina vol met leuke voorbeeld gedichten en andere rijmtips gemaakt.

 

-

Tips voor het maken van een Sinterklaasgedicht

>>> En niet alleen; Sinterklaas zat te denken...

Bij pakjesavond horen cadeaus en bij cadeaus horen natuurlijk gedichten. Toch is het schrijven van een goed en origineel gedicht nog niet zo gemakkelijk als dat het misschien lijkt. Daarom zijn veel mensen lang bezig om het perfecte gedicht te schrijven voor een bepaald persoon en dit kan wel eens wat stress opleveren. Moet jij voor Sinterklaas ook een gedicht schrijven voor je moeder, je klasgenoot of je collega, maar weet je echt niet hoe je dit moet aanpakken? Neem dan een kijkje bij de volgende tips en wie weet lukt het jou dit jaar wel om het perfecte Sinterklaasgedicht te schrijven.

Gebruik een rijmwoordenboek

 

RijmwoordenboekHet vinden van een geschikt rijmwoord is ontzettend moeilijk, dat weten we allemaal. Soms kan je niet op dat ene perfecte woord komen. Heb je hier ook moeite mee? Dan biedt een rijmwoordenboek voor jouw een perfecte uitkomst. Online kan je er een heleboel vinden. Je typt hier een woord in en de zoekmachine doet de rest. Je krijgt dan een hele lijst met potentiele rijmwoorden, waaruit je gemakkelijk een kan kiezen die perfect in jouw gedicht past. Dit scheelt je uiteindelijk een heleboel tijd en de kans is groot dat je hierdoor een mooier gedicht in elkaar gezet hebt.

Rijmschema's

 

Wil je niet alleen een goed rijmend gedicht te hebben, maar ook eentje die mooi rijmt, dan kan je gebruik maken van een rijmschema. Een rijmschema is een soort schema waarin de rijm geplaatst wordt, zodat het mooier en duidelijker overkomt. Dit kan je gebruiken om je gedicht net wat sterker over te laten komen. Een rijmschema gebruiken is helemaal niet zo lastig. Je kan bijvoorbeeld spelen met de laatste woorden van de zin en hier een passend eindrijm op toepassen. Hierdoor klinkt je gedicht meteen een stuk beter.